Rastet e kthimit të përfitimeve

Neni: 
31

Në rast se një person, të cilit i është pranuar kërkesa për ndihmë juridike dytësore dhe/ose përjashtimin nga tarifat gjyqësore dhe shpenzimet gjyqësore, i kanë ndryshuar rrethanat në një mënyrë të tillë që nuk plotëson kriteret ligjore për të qenë subjekt përfitues i ndihmës juridike dytësore, Drejtoria e Ndihmës Juridike Falas i njofton përfituesit të ndihmës juridike detyrimin për kthimin vullnetar të shpenzimeve të kryera, shumën konkrete dhe afatin për përmbushjen e këtij detyrimi. Procedura, periodiciteti dhe rregullat e verifikimit të ndryshimit të rrethanave përcaktohen me udhëzim të Ministrit të Drejtësisë.  

2. Në rast të mosekzekutimit vullnetar të detyrimit për kthimin e shpenzimeve brenda afatit të caktuar, Drejtoria e Ndihmës Juridike Falas paraqet kërkesëpadi në gjykatë, duke kërkuar kthimin e shumës në përputhje me legjislacionin në fuqi.  

3. Parashikimet e pikave 1 dhe 2, të këtij neni, do të zbatohen dhe në rastin kur personi, të cilit i është pranuar kërkesa për ndihmë juridike dytësore dhe/ose përjashtimi nga tarifat gjyqësore dhe shpenzimet gjyqësore ose avokati i caktuar:

nuk e ka paraqitur kërkesëpadinë në gjykatë, pas kalimit të një afati tremujor nga data kur vendimi i gjykatës për pranimin e kërkesës për ndihmë juridike dytësore ka marrë formë të prerë;
ka hequr dorë nga gjykimi i padisë, nga e drejta e padisë, nga ankimi dhe rekursi apo nga ekzekutimi  i urdhrit të ekzekutimit.

Neni 31 i ligjit parashikon kthimin e përfitimeve të personit të cilit i është pranuar kërkesa për ndihmë juridike dytësore dhe/ose përjashtimin nga tarifat gjyqësore dhe shpenzimet gjyqësore, në dy raste:

                a) perfituesit i kanë ndryshuar rrethanat ekonomike dhe për pasojë nuk plotëson më kërkesat për të qënë përfitues i ndihmës juridike dytësore;

                b) pavarësisht se ka bërë kërkesën dhe ka përfituar ndihmën juridike dytësore, para paraqitjes së kërkesëpadisë, nuk e ka bërë një gjë të tillë brenda 3 muajve kur vendimi përkatës i gjykatës ka marrë formë të prerë, ose në fazën e gjykimit ka hequr dorë nga gjykimi i padisë, ankimi, rekursi ose ekzekutimi i vendimit të gjykatës.

Pavarësisht se ky nen paraqet vetëm përfituesin e ndihmës juridike në rolin e tij si paditës, të njëjtat rrethana dhe kushte janë të zbatueshme edhe në rastin kur përfituesi i ndihmës juridike është i paditur në një proces gjyqësor.

Ky nen parashikon nxjerrjen e një akti nënligjor të rëndësishëm dhe më konkretisht aktin që do të përcaktojë procedurat, periodicitetin dhe rregullat e verifikimit të ndryshimit të rrethanave. Akti nënligjor i sipërcituar miratohet nga Ministri i Drejtësisë dhe i jep “jetë” zbatimit në praktikë të këtij neni.

Zbatimi përcaktimeve të bëra në këtë nen përbëjnë një sfidë të vërtetë për Drejtorinë e Ndihmës Juridike Falas. Për të zbatuar drejt dhe në mënyrë të shpejtë kërkesat e përcaktuara në këtë nen, kjo Drejtori e ka të domosdoshme pasjen në kohë të informacionit real për çdo përfitues të ndihmës juridike dytësore. Suksesi i zbatimit të kësaj dispozite do të varet plotësisht nga marrja e këtij informacioni dhe për pasojë edhe vendimarrja përkatëse në bazë të tij. Një rol të rëndësishëm në këtë aspekt të paktën për veprimtarinë gjyqësore vlerësojmë se duhet të luajnë kancelarët e gjykatave të rretheve gjyqësore dhe të apelit,  të cilët, sipas hierarkisë juridike dhe marrdhënieve me Ministrinë e Drejtësisë duhet të informojnë këtë Drejtori me Informacionin e poseduar nga gjykatat. Nga ana tjetër, Drejtoria e Ndihmës Juridike Falas është e nevojshme të ketë edhe akses në një sërë regjistrash publikë (psh kadastër, mjetet e transportit, etj.) në mënyrë që të ketë mundësi të verifikojë gjendjen financiare dhe ekonomike të përfituesve të ndihmës juridike dhe mosndryshimit të saj gjatë shqyrtimit të çështjes së tyre në gjykatë.

Komentet

Thanks a lot. Ample content.
best executive resume writing service <a href=https://essayservicehelp.com/>paper writing service college</a> writing an opinion essay

Nicely put. Cheers.
glassdoor resume writing service <a href="https://essayservicehelp.com/">are essay writing services any good</a> best us essay writing service

Superb facts. Thank you.
r&d writing service <a href="https://essayservicehelp.com/">criminology essay writing service</a> cv writing service cork

Thanks! Helpful information.
best mba essay writing service <a href="https://essayservicehelp.com/">cv writing service for it professionals</a> top 10 custom essay writing services

Awesome info, With thanks!
music essay writing service <a href="https://essayservicehelp.com/">resume linkedin writing service</a> free essay writing service uk

You made the point!
is using an essay writing service cheating <a href="https://essayservicehelp.com/">textbroker content and article writing service</a> physician resume writing service

Wow plenty of amazing knowledge.
new zealand essay writing service <a href="https://essayservicehelp.com/">essay writing in english</a> work for essay writing service

Excellent forum posts. Thanks a lot.
military com resume writing service <a href="https://essayservicehelp.com/">essay writing skills</a> best college essay writing service

Thank you! I appreciate this!
essay writing service bbb <a href="https://essayservicehelp.com/">writing letters to service members</a> the ladders resume writing service cost

Truly loads of fantastic knowledge!
mba essay writing service uk <a href="https://essayservicehelp.com/">essay writing service essay</a> personal statement writing service

Thank you, A lot of info!
writing an essay in apa format <a href="https://essayservicehelp.com/">writing essay service</a> xactimate writing service

Valuable information. With thanks!
ielts writing task correction service <a href="https://essayservicehelp.com/">the ladders resume writing service review</a> essay writing service reddit

Thanks a lot. I like it.
ucas personal statement writing service uk <a href="https://essayservicehelp.com/">service essay</a> writing an argumentative essay about fire prevention

Effectively voiced certainly! !
essay writing jobs <a href="https://essayservicehelp.com/">cheapest essay writing service review</a> chinese essay writing service

Seriously quite a lot of superb information.
best custom essay writing service <a href="https://essayservicehelp.com/">mba application essay writing service</a> research proposal writing service uk

You explained this superbly.
graduate essay writing services <a href=https://phdthesisdissertation.com/>dissertation plan</a> phd.research <a href=https://writeadissertation.com/>dissertation schreiben</a> statistics dissertation help anyone used essay writing service <a href=https://argumentativethesis.com/>community service thesis</a> thesis setup <a href=https://bestmasterthesiswritingservice.com/>thesis statement examples for customer service</a> thesis statement steps

Nicely put. Thanks a lot.
essay writing service forum <a href=https://essaywritingservicelinked.com/>essay writing service usa</a> are essay writing services legal <a href=https://essaywritingservicetop.com/>admission essay service</a> essay writing jobs letter writing service <a href=https://dissertationwritingtops.com/>dissertation help service general</a> doctoral dissertation help usa <a href=https://helpwritingdissertation.com/>dissertation abstracts search</a> custom dissertation writing help

Cheers! Ample posts.
xactimate writing service <a href=https://domyhomeworkformecheap.com/>do my finance homework</a> i do my math homework in pen <a href=https://domycollegehomeworkforme.com/>do my acees homework</a> can you help me do my homework essay writing help <a href=https://hireawriterforanessay.com/>essay writer</a> do my english essay <a href=https://theessayswriters.com/>how to write about me for website</a> what legacy do i want to leave my school essay

Info very well taken!!
writing to customer service <a href=https://domyhomeworkformecheap.com/>coursework website</a> didn t do my homework <a href=https://domycollegehomeworkforme.com/>do my writing homework</a> can't do my homework anymore chords nursing essay writing <a href=https://argumentativethesis.com/>research thesis</a> phd thesis proofreading service australia <a href=https://bestmasterthesiswritingservice.com/>research and thesis writing service online</a> online thesis writer

Nicely put. Thanks a lot.
professional cv writing service near me <a href=https://dissertationwritingtops.com/>phd proposal</a> dissertation proofreading service uk <a href=https://helpwritingdissertation.com/>my dissertation is bad</a> dissertationwriting college papers writing service <a href=https://service-essay.com/>buy papers online cheap</a> the best college paper writing service <a href=https://custompaperwritingservices.com/>custom paper</a> buy a college paper online

Many thanks. Plenty of information.
essay review service <a href="https://bestpaperwritingservice.com/">best college paper writing service</a> order custom papers <a href="https://bestonlinepaperwritingservices.com/">writing papers services</a> paper writing service 2 days customer service email writing <a href="https://payforanessaysonline.com/">custom essay for sale</a> essays to buy <a href="https://buycheapessaysonline.com/">buy custom essay</a> custom essay for sale

Wow plenty of helpful advice.
fiverr essay writing <a href=https://ouressays.com/>cheap term paper writing service</a> survey proposal <a href=https://researchpaperwriterservices.com/>write my term paper</a> i need help writing my research paper how to advertise resume writing service <a href=https://essaywritingservicehelp.com/>will writing service</a> american essay writing service <a href=https://essaywritingservicebbc.com/>best resume writing service</a> online dating profile writing service uk

Thanks, Loads of facts.
cv writing service cardiff <a href="https://helpwithdissertationwriting.com/">dissertation definition</a> phd research statement <a href="https://dissertationwritingtops.com/">dissertation abstracts international online</a> dissertation plan writing essays service <a href="https://writingpaperforme.com/">pay for paper</a> help me write my research paper <a href="https://custompaperwritersservices.com/">how to write a paper</a> paper writing services

Appreciate it. Lots of posts!
best cheap essay writing service <a href=https://researchproposalforphd.com/>help with research paper</a> term paper <a href=https://writingresearchtermpaperservice.com/>online proposal</a> custom term papers writing service writing a customer service resume <a href=https://quality-essays.com/>pay to get an essay written</a> order an essay cheap <a href=https://buyanessayscheaponline.com/>paper pay</a> pay someone to do my essay

Reliable advice. Thanks a lot!
letter writing service company <a href="https://hireawriterforanessay.com/">make an essay</a> hire an essay writer <a href="https://theessayswriters.com/">cheap essay writer</a> essay writer websites ebook writing service <a href="https://topswritingservices.com/">will writing service essex</a> best college application essay writing service <a href="https://essaywriting4you.com/">last minute essay writing service</a> essay writing editing service

Excellent postings. Kudos!
writing service reddit <a href=https://helpwithdissertationwriting.com/>dissertation help service</a> umi dissertation services <a href=https://dissertationwritingtops.com/>online help for dissertation</a> phd dissertation writing services r&d writing service <a href=https://bestpaperwritingservice.com/>academic paper writing service uk</a> why should students avoid custom paper writing service <a href=https://bestonlinepaperwritingservices.com/>research paper writing service</a> custom papers writing

Kudos, Very good stuff.
free essay writing service <a href="https://researchproposalforphd.com/">writing services for research papers</a> research proposal sections <a href="https://writingresearchtermpaperservice.com/">research proposal objectives</a> buy research papers online no plagiarism legal letter writing service <a href="https://hireawriterforanessay.com/">write my college essays</a> write an essay for me free <a href="https://theessayswriters.com/">paid essay writers</a> write my essay paper

Nicely put, Cheers!
essay writing service quote <a href=https://dissertationwritingtops.com/>research proposal writing service</a> help writing my dissertation <a href=https://helpwritingdissertation.com/>dissertation company</a> help writing your dissertation essay writing service reviews reddit <a href=https://hireawriterforanessay.com/>website that writes your essay for you</a> help me write a cover letter for a job <a href=https://theessayswriters.com/>do my essays</a> superior essay writer

Beneficial information. Cheers!
do essay writing services really work <a href="https://phdthesisdissertation.com/">dissertation coach cost</a> sections of a dissertation <a href="https://writeadissertation.com/">dissertation writing</a> dissertation proposal writing service writing an argumentative essay <a href="https://essaywritingservicelinked.com/">college paper writing service</a> best and cheapest essay writing service <a href="https://essaywritingservicetop.com/">best seo article writing service</a> best paper writing service uk

Many thanks, Wonderful stuff.
pro essay writing service reviews <a href=https://researchproposalforphd.com/>buy research papers no plagiarism cheap</a> scientific proposal <a href=https://writingresearchtermpaperservice.com/>writing a proposal paper</a> research proposal paper essay writing service london <a href=https://helpwithdissertationwriting.com/>phd research proposals</a> phd dissertation proposals <a href=https://dissertationwritingtops.com/>help writing my dissertation</a> custom dissertation writing help

Well spoken of course! .
persuasive essay writing service <a href="https://quality-essays.com/">pay for essay paper</a> pay people to write paper <a href="https://buyanessayscheaponline.com/">buy essay</a> buy an essay online cheap free cv writing service online <a href="https://quality-essays.com/">buy cheap essays</a> cheap essay for sale <a href="https://buyanessayscheaponline.com/">college paper for sale</a> order essay paper

You said it very well..
steps to writing an argumentative essay <a href=https://phdthesisdissertation.com/>thesis dissertation</a> dissertation reviewers <a href=https://writeadissertation.com/>buy research proposal online</a> online dissertation help veroffentlichen narrative essay writing service <a href=https://essaywritingservicelinked.com/>writing an informative essay</a> professional essay writing services <a href=https://essaywritingservicetop.com/>scholarship essay writing service</a> education essay writing service

Whoa plenty of useful advice!
writing a research based argumentative essay about technology <a href="https://researchproposalforphd.com/">buy college research papers</a> business proposal writing service <a href="https://writingresearchtermpaperservice.com/">research proposal for phd</a> best formal proposals monster resume writing service discount <a href="https://homeworkcourseworkhelps.com/">do my statistics homework</a> pay to do my math homework <a href="https://helpmedomyxyzhomework.com/">i do my homework in spanish</a> why i should do my homework essay

Terrific data. Thank you.
has anyone used essay writing services <a href=https://dissertationwritingtops.com/>medical dissertation help</a> buying a dissertation <a href=https://helpwritingdissertation.com/>law dissertation writers</a> i need someone to write my dissertation writing essays services <a href=https://writingpaperforme.com/>write my paper for me</a> can someone write my paper <a href=https://custompaperwritersservices.com/>write college paper for me</a> write my paper apa format

Fantastic posts. Thanks.
entrance essay writing service <a href="https://argumentativethesis.com/">tentative thesis statement</a> persuasive essay thesis statements <a href="https://bestmasterthesiswritingservice.com/">thesis in an essay</a> custom dissertation writing service thesis writing best cv writing service 2020 <a href="https://englishessayhelp.com/">help others essay</a> cheap essays help <a href="https://essaywritinghelperonline.com/">homework essay help</a> essay on help

Kudos. Terrific information.
cv writing service <a href=https://topswritingservices.com/>spongebob writing essay</a> custom essay writing service uk <a href=https://essaywriting4you.com/>online paper writing service</a> best college essay writing service essay writing help service <a href=https://domyhomeworkformecheap.com/>buy coursework online</a> do my sas homework <a href=https://domycollegehomeworkforme.com/>i refuse to do my homework</a> i didn t do my homework because

Thanks! I value this.
essay writing sites <a href="https://essaywritingservicelinked.com/">best law essay writing service</a> best essay writing service 2016 <a href="https://essaywritingservicetop.com/">fast cheap essay writing service</a> writing help essay service australia essay writing service <a href="https://theessayswriters.com/">my favourite writer short essay</a> pay to write my essay for me <a href="https://bestcheapessaywriters.com/">expert essays writers</a> become an essay writer

Thanks a lot! Lots of advice.
essay writing help free <a href=https://essaywritingservicehelp.com/>essay writing service reviews</a> professional college essay writing services <a href=https://essaywritingservicebbc.com/>uni essay writing service</a> college paper writing services essay writing jobs <a href=https://essaywritingservicehelp.com/>essay writting</a> top rated essay writing service <a href=https://essaywritingservicebbc.com/>essay writing service quick</a> cheap essay writing service in uk

Regards! An abundance of posts.
uk essay writing service reviews <a href="https://englishessayhelp.com/">myassignmenthelp</a> best essay writing service <a href="https://essaywritinghelperonline.com/">cheap essay</a> history essay help management essay writing service <a href="https://dissertationwritingtops.com/">dissertation only phd</a> dissertation help in uk <a href="https://helpwritingdissertation.com/">professional dissertation writers</a> dissertation methodology help

Whoa lots of fantastic material!
custom essay writing service reviews <a href=https://homeworkcourseworkhelps.com/>homework help</a> do my spanish homework <a href=https://helpmedomyxyzhomework.com/>coursework website</a> do my homework for me app essay writing service usa <a href=https://essaytyperhelp.com/>help writing a paper</a> help me write my college essay <a href=https://helptowriteanessay.com/>college essay tutor near me</a> essay write help

Wow loads of awesome material.
writing help essay service <a href="https://service-essay.com/">best online paper writing services</a> journal research paper writing service <a href="https://custompaperwritingservices.com/">best school paper writing service</a> pay for writing papers management essay writing service <a href="https://topswritingservices.com/">assignments essays writing services in dubai</a> best essay writing service in pakistan <a href="https://essaywriting4you.com/">writing a college application essay</a> professional cv writing service

This is nicely expressed! !
essay writing service nyc <a href=https://phdthesisdissertation.com/>definition of dissertation</a> dissertation help birmingham <a href=https://writeadissertation.com/>write my dissertation proposal</a> i need someone to write my dissertation which will writing service <a href=https://bestpaperwritingservice.com/>college papers writing service</a> custom paper <a href=https://bestonlinepaperwritingservices.com/>student paper writing service</a> master paper writing service

Nicely spoken without a doubt! !
public service resume writing <a href="https://essaypromaster.com/">research paper writer</a> i need someone to write a paper for me <a href="https://paperwritingservicecheap.com/">do my paper</a> can i pay someone to write a paper for me best essay writing service cheap <a href="https://englishessayhelp.com/">essay help</a> help on essay writing <a href="https://essaywritinghelperonline.com/">helping others essay</a> university essay help

Thanks a lot! Quite a lot of facts!
research proposal writing service uk <a href=https://essaywritingservicehelp.com/>essay writing company</a> essay writing service american writers <a href=https://essaywritingservicebbc.com/>essay writing service in 1 hour</a> how to teach essay writing what are good essay writing services <a href=https://essayssolution.com/>do my essay for cheap</a> writer of geographical essay book <a href=https://cheapessaywriteronlineservices.com/>do my essay for me fast</a> essay writers cheap

You have made your position very well!!
free cv writing service online <a href="https://service-essay.com/">research paper writing service review</a> case study paper writing service <a href="https://custompaperwritingservices.com/">literature review paper writing service</a> paper writer service essay writing services legal <a href="https://bestpaperwritingservice.com/">where can you buy resume paper</a> pay people to write papers <a href="https://bestonlinepaperwritingservices.com/">buy cheap papers online</a> high school research paper writing service

Excellent postings. Many thanks!
telemarketing script writing service <a href=https://englishessayhelp.com/>paper writing help</a> essay help online <a href=https://essaywritinghelperonline.com/>help to write an essay</a> professional essay help executive cv writing service reviews <a href=https://writingpaperforme.com/>write my paper for cheap</a> write paper for me <a href=https://custompaperwritersservices.com/>writing paper</a> professional term paper writer

Great info. Thanks.
custom thesis writing service <a href="https://essayssolution.com/">write my essay cheap</a> write literature review for me <a href="https://cheapessaywriteronlineservices.com/">write a note for me</a> write my university essay uk ib essay writing service <a href="https://essaywritingservicelinked.com/">essay writing service nyc</a> pilot resume writing service <a href="https://essaywritingservicetop.com/">top quality essay writing services</a> professional cv writing service

You actually suggested that fantastically!
law assignment writing service <a href=https://argumentativethesis.com/>thesis statement expository essay</a> customer service satisfaction thesis <a href=https://bestmasterthesiswritingservice.com/>is the thesis the first sentence of an essay</a> thesis to why military service should be required essay writing service review <a href=https://studentessaywriting.com/>smart writing service</a> essay writing service review <a href=https://essaywritingserviceahrefs.com/>best cv writing service uk 2019</a> write essay service

Thanks a lot. A good amount of data.
cheap custom essay writing services <a href="https://writingpaperforme.com/">writer paper</a> pay to do paper <a href="https://custompaperwritersservices.com/">someone to write my paper for me</a> research paper writers for hire writing essay meme <a href="https://homeworkcourseworkhelps.com/">can i do my homework in church</a> i do my homework in the morning <a href="https://helpmedomyxyzhomework.com/">do my it homework</a> could course hero do my homework

You stated that terrifically.
essay writing editing service <a href="https://homeworkcourseworkhelps.com/">do i have to do my homework</a> help me do my english homework <a href="https://helpmedomyxyzhomework.com/">xyz homework</a> someone to do my excel homework fake essay writing service <a href="https://writingpaperforme.com/">paper writer services</a> can i pay someone to write my research paper <a href="https://custompaperwritersservices.com/">how to write a paper</a> college paper writer

Pages