Shqyrtimi i kërkesës për ndihmë juridike dytësore nga gjykata

Neni: 
22

Gjykata shqyrton kërkesën për ndihmën juridike dytësore në përputhje me parashikimet në legjislacionin procedural dhe, për aq sa është e mundur, me dispozitat e këtij ligji. 
Vendimi në lidhje me kërkesën për ndihmë juridike dytësore merret nga gjykata kompetente:

brenda 5 ditëve nga data e regjistrimit të kërkesës, kur kërkesa paraqitet përpara fillimit të procesit gjyqësor;
gjatë veprimeve paraprake ose në seancën përgatitore përpara se të caktohet seanca gjyqësore, kur  kërkesa për ndihmë juridike është paraqitur bashkë me kërkesë-padinë;
sipas parashikimeve të legjislacionit procedural dhe dispozitave të këtij ligji, kur kërkesa paraqitet  gjatë shqyrtimit gjyqësor.

Në rastet kur kërkuesi deklaron pamundësinë për sigurimin e dokumentacionit, si dhe në çdo rast tjetër kur gjykata çmon se korrigjimi ose plotësimi i kërkesës mund të bëhet shkak për vonesa, të cilat cenojnë thelbin e të drejtave të kërkuesit, gjykata mund të urdhërojë dorëzimin e dokumentacionit të nevojshëm nga organet e administratës shtetërore që e disponojnë atë. Në këto raste kërkesa për ndihmë juridike dytësore quhet e paraqitur në përfundimin e afatit të vendosur nga gjykata për paraqitjen e dokumentacionit plotësues nga organet e administratës shtetërore.  
Gjykata, në përputhje me parashikimet e këtij ligji dhe parashikimet në legjislacionin procedural, pas shqyrtimit të kërkesës vendos:

  • pranimin e kërkesës për dhënien e ndihmës juridike dytësore;
  • rrëzimin e kërkesës për dhënien e ndihmës juridike dytësore.

5.  Kërkesa për ndihmë juridike dytësore rrëzohet vetëm në rastet kur:  

nuk përmbushen kushtet e parashikuara në nenet 11 ose 12 të këtij ligji; 
është dukshëm abuzive ose haptazi  e pabazuar.

Vendimi për pranimin ose rrëzimin e  kërkesës për ndihmë juridike dytësore jepet i arsyetuar.  
Kundër vendimit të gjykatës për rrëzimin e kërkesës për ndihmën juridike dytësore mund të bëhet ankim i veçantë. Ankimi i vendimit nuk pengon vazhdimin e shqyrtimit të çështjes. Ankimi bëhet sipas  formularit tip të miratuar nga Ministri i Drejtësisë, i cili i jepet kërkuesit së bashku me vendimin për rrëzimin e kërkesës.
Gjykata e apelit shqyrton çështjen në dhomë këshillimi dhe merr vendim brenda 15 ditëve nga regjistrimi i çështjes. Kundër këtij vendimi nuk lejohet rekurs në Gjykatë të Lartë.
Drejtoria e Ndihmës Juridike Falas mund të ankimojë vendimin e gjykatës për pranimin e kërkesës për ndihmë juridike dytësore, nëse pretendon se kjo kërkesë është dukshëm abuzive ose haptazi e pabazuar. Në këtë rast zbatohen afatet dhe rregullat për ankimin e vendimeve përfundimtare, sipas dispozitave të legjislacionit procedural. Kundër vendimit të gjykatës së apelit nuk lejohet rekurs në Gjykatë të Lartë.

Kjo është një dispzitë me natyrë proceduriale, e cila përcakton rregullat e shqyrtimit të kërkesës për ndihmë juridike dytësore nga gjykata dhe vendimmarrjen përkatëse për këtë kërkesë.

Vendimi në lidhje me kërkesën për ndihmë juridike dytësore merret nga gjykata në këto tre raste dhe afate:

  • brenda 5 ditëve kur kërkesa paraqitet përpara fillimit të procesit gjyqësor;
  • gjatë veprimeve paraprake ose në seancën përgatitore para se të caktohet seanca gjyqësore, kur  kërkesa për ndihmë juridike është paraqitur bashkë me kërkesë-padinë;
  • sipas parashikimeve të legjislacionit procedural, pra në formën e një kërkesë të vecantë kur kërkesa paraqitet  gjatë shqyrtimit gjyqësor.

Në çështjen Croissant v Germany, Gjykata Europiane e të Drejtave të Njeriut ka vendosur se: “Duke marrë në konsideratë vendimet e fundit të Kryetarit të Gjykatës së Apelit të Shtutgartit dhe vendimin e gjykates së shkallës së parë, nuk ka dyshim se është ankimuesi që duhet të paraqesë se ai nuk ka mundësitë paguajë pagesën e plotë, dhe atëherë legjisacioni përkatëse dhe praktika duhet të zbatohen. Në këtë aspekt Gjykata konsideron se është e pranueshme sipas Konventës, se barra e provës për të provuar mungesën e mjeteve të mjaftueshme duhet të jetë tek personi që bën kërkesën.”

Nga ana tjetër, në çështjen Pakelli v Gjermanisë, Gjykata Europiane për të Drejtat e Njeriut ka përcaktuar gjithashtu edhe rolin e gjykatës dhe thellësinë e shqyrtimit gjyqësor në rast se para saj paraqitet një kërkesë për ndihme juridike dytësore. Sipas Gjykatës së Strasburgut “nuk është e nevojshme të provohet “përtej çdo dyshimi” se aplikanti është i varfër. Mjafton që të provohet “mungesa e mjeteve” ne “mungesë të të dhënave të tjera që të vërtetojnë të kundërtën”.

Kundër vendimit të gjykatës për rrëzimin e kërkesës për ndihmën juridike dytësore mund të bëhet ankim i veçantë dhe ankimi i vendimit nuk pengon vazhdimin e shqyrtimit të çështjes. Gjykata e Apelit shqyrton çështjen në dhomë këshillimi dhe merr vendim brenda 15 ditëve nga regjistrimi i çështjes. Ndaj këtij vendimi nuk lejohet të bëhet rekurs në Gjykatë të Lartë.

Në rast se Gjykata e Apelit rrëzon kërkesën për ndihmë juridike dytësore të paraqitur para saj, atëherë ndaj këtij vendimi nuk mund të bëhet ankim i veçantë në Gjykatën e Lartë, por mund të bëhet rekurs, së bashku me vendimin përfundimar të Gjykatës së Apelit.

Sipas pikës 9 të këtij neni Drejtoria e Ndihmës Juridike Falas mund të ankimojë vendimin e gjykatës për pranimin e kërkesës për ndihmë juridike dytësore, nëse pretendon se kërkesa e pranuar nga gjykata është dukshëm abuzive ose haptazi e pabazuar. Nga formulimi i kësaj dispozitë rezulton se Drejtoria mund të ankimojë vetëm vendimin e gjykatës së shkallës parë që ka miratuar kërkesën për ndihmën jurudke dytësore, por jo vendimin e Gjykatës së Apelit apo të Gjykatës së Lartë kur para saj paraqiten kërkesa për ndihmë juridike dytësore. Nga ana tjetër, mbetet të shihet zbatimi i kësaj dispozite në praktikë sepse Drejtoria e Ndihmës Juridike Falas në Ministrinë e Drejtësisë, nuk është palë në procesin gjyqësor që zhvillohet për miratimin ose jo të kërkesës së paraqitur. Ajo nuk është as në cilësinë e personit të tretë në këtë gjykim, ndaj në kuptim të legjislacionit procedurial do të shihet në praktikë dhe në jurisprudencë se si do të zbatohet pika 9 e këtij neni.

Komentet

online pharmacy from canada <a href="https://espharmdfrhj.com/ ">become a pharmacy tech online</a>

canadian pharmacy cialis <a href="https://dccialisxvf.com/ ">cialis promise program</a> https://dccialisxvf.com/

WOW just what I was searching for. Came here by searching for in<br>
<br>

<br>
<br>

My web blog - info it ( tinyurl.com - http://tinyurl.com/yyqjmetf )

Hello there, I discovered your website via Google <br>
<br>

even as looking for a similar topic, your web site <br>
<br>

got here up, it appears good. I've bookmarked it in my google bookmarks.<br>
<br>

<br>
<br>

<br>
<br>

Hello there, just become aware of your weblog via Google, and found that it's <br>
<br>

really informative. I'm going to watch out for brussels.<br>
<br>

I will appreciate when you proceed this in future. Many other folks will probably be benefited <br>
<br>

out of your writing. Cheers!<br>
<br>

<br>
<br>

Here is my web blog; the info (<a href="http://tinyurl.com/yyjcaxaa">http://tinyurl.com/yyjcaxaa</a>)

viagra 100mg <a href="https://viagramonk.com/">viagra levitra</a> viagra price

I couldn't refrain from commenting. Perfectly written!<br>
<br>

<br>
<br>

My web page - where info ( http://tinyurl.com - http://tinyurl.com/y2klfhmt )

That is a good tip especially to those new to the blogosphere.<br>
<br>

Brief but very accurate information… Thank you for sharing this one.<br>
<br>

A must read post!<br>
<br>

<br>
<br>

My web-site :: info an - tinyurl.com - http://tinyurl.com/2aomw6ww ,

help desk resume <a href="https://resumecoverletteronline.com/">help writing a cv</a> customer service resume summary

will zanaflex get you high <a href="https://zanaflextizanidineon.org/">zanaflex pill</a> zanaflex reviews fibromyalgia

<a href="http://cephalexin.agency/">how much is cephalexin</a> <a href="http://buysildalis.shop/">where to buy sildalis</a> <a href="http://clonidine.guru/">clonidine for hot flashes</a> <a href="http://xenical.cfd/">xenical 120 mg tablet</a> <a href="http://accutane.works/">80 mg accutane</a>

<a href="https://femaleviagra.shop/">eu pharmacy viagra</a>

<a href="http://buypriligy.shop/">dapoxetine price usa</a> <a href="http://diclofenac.shop/">diclofenac 50 drug</a> <a href="http://buybudesonide.shop/">budesonide 9 mg tablets price</a> <a href="http://lopressor.shop/">lopressor 25</a>

<a href="http://sildenafiltabs.com/">viagra prescription medicine</a> <a href="http://suhagra.shop/">suhagra 100mg tablet price in india</a> <a href="http://amoxicillin.golf/">amoxicillin medicine india</a> <a href="http://antabuse365.com/">antabuse buy</a>

<a href="http://buyampicillin.shop/">ampicillin brand name in usa</a> <a href="http://robaxin.cfd/">where can you get robaxin</a>

<a href="http://suhagra.shop/">suhagra 50 mg tablet</a> <a href="http://tizanidine.store/">tizanidine pills 4 mg</a> <a href="http://lisinopril247.com/">discount zestril</a> <a href="http://albuterol.golf/">generic albuterol online</a> <a href="http://buyxenical.shop/">buy orlistat online usa</a> <a href="http://bactrim.email/">order pharmacy bactrim</a> <a href="http://prozac.shop/">prozac 10 mg cost</a>

<a href="http://tizanidine.store/">tizanidine price</a> <a href="http://buypriligy.shop/">priligy buy online india</a> <a href="http://glucophage.store/">can i buy metformin over the counter in australia</a> <a href="http://diflucan247.com/">diflucan cream otc</a>

<a href="http://sildenafiltabs.com/">viagra fast delivery usa</a> <a href="http://buylyrica.shop/">lyrica generic brand</a> <a href="http://diclofenac.shop/">diclofenac gel from canada</a>

Hello There. I found your blog using msn. This is a really <br>
<br>

well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful info.<br>
<br>

Thanks for the post. I'll definitely comeback.<br>
<br>

<br>
<br>

My website - tracfone special - http://tinyurl.com/2lbcojwf

<a href="http://cafergot.store/">cafergot tablets australia</a> <a href="http://finpecia.cfd/">propecia price india</a> <a href="http://hydroxychloroquine.agency/">quineprox 50 mg</a> <a href="http://amoxicillin.golf/">medicine augmentin 625</a>

<a href="http://buyampicillin.shop/">ampicillin 250mg</a> <a href="http://ampicillin.cfd/">ampicillin 500mg for sale</a> <a href="http://tizanidine.store/">prescription drug tizanidine</a>

<a href="http://finpecia.cfd/">finasteride online 1mg</a> <a href="http://amitriptyline.store/">amitriptyline brand name uk</a> <a href="http://hydroxychloroquine.agency/">cost of plaquenil in mexico</a>

<a href="https://vardenafil.agency/">buy levitra 10 mg india</a>

<a href="http://biaxin.shop/">biaxin xl 500</a> <a href="http://buyxenical.shop/">xenical 120mg roche</a> <a href="http://buybudesonide.shop/">budecort 200</a>

<a href="http://buyxenical.shop/">xenical pills online</a> <a href="http://erythromycin.cfd/">erythromycin 500mg tablets</a> <a href="http://buyalbenza.monster/">albendazole drug</a> <a href="http://buybactrim.store/">bactrim 1600 mg</a>

I've been browsing on-line greater than 3 hours nowadays, but <br>
<br>

I by no means discovered any attention-grabbing article <br>
<br>

like yours. It's lovely price enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right content as you probably did, the web will be a lot more <br>
<br>

helpful than ever before.<br>
<br>

<br>
<br>

Stop by my web-site: брендовая туалетная вода для мужчин Хуго <br>
<br>

Босс - https://bbs.pku.edu.cn/v2/jump-to.php?url=http://mockwa.com/forum/thread...

<a href="http://buylyrica.shop/">lyrica pills 50 mg</a> <a href="http://avodart.shop/">avodart canada price</a> <a href="http://buyvardenafil.monster/">buy real levitra online</a>

<a href="https://ciprofloxacin.shop/">cipro brand name cost</a> <a href="https://finasteride.agency/">buy cheap generic propecia</a> <a href="https://phenergan.store/">phenergan medicine online</a> <a href="https://diflucansale.com/">diflucan tablets buy online no script</a> <a href="https://buypropranolol.store/">propranolol brand name india</a> <a href="https://buyprozac.shop/">100mg fluoxetine</a> <a href="https://vardenafil.agency/">generic levitra safe</a> <a href="https://celebrex.cfd/">celebrex generic price</a> <a href="https://buylexapro.shop/">best price generic lexapro</a> <a href="https://cozaar.store/">purchase cozaar online</a>

<a href="https://mebendazole.store/">vermox 100mg online</a> <a href="https://vardenafil365.com/">levitra without prescription</a> <a href="https://albuterol.golf/">buy ventolin over the counter</a> <a href="https://buylyrica.shop/">how to get lyrica</a> <a href="https://vardenafil.email/">levitra purchase uk</a> <a href="https://diflucan247.com/">where can i purchase diflucan</a> <a href="https://buyalbenza.monster/">albendazole buy online australia</a> <a href="https://buyacyclovir.monster/">acyclovir cream canada pharmacy</a>

<a href="https://buyalbenza.monster/">albendazole buy online india</a>

<a href="https://permethrin.shop/">generic elimite cream price</a>

<a href="https://cafergot.shop/">cafergot brand name</a>

<a href="https://dutasteride.store/">generic avodart price</a>

<a href="https://dapoxetine.shop/">dapoxetine tablets online</a>

<a href="https://amoxicillin.golf/">amoxicillin 500mg capsules</a> <a href="https://buybudesonide.shop/">budesonide brand name australia</a> <a href="https://erythromycin.cfd/">erythromycin buy online uk</a>

<a href="http://buyfluconazole.shop/">over the counter diflucan 150</a>

<a href="http://dutasteride.store/">buy generic avodart online</a>

<a href="http://buybactrim.store/">bactrim 500 mg tablet</a>

My brother recommended I would possibly like this blog. He was totally <br>
<br>

right. This post actually made my day. You cann't believe just how much time I had spent for this info!<br>
<br>

Thanks!<br>
<br>

<br>
<br>

my blog input - https://ciuci.us/alumni-network-forum/profile/kristal07w99403/

<a href="http://allopurinol.email/">allopurinol 300 mg cost</a> <a href="http://avodart.shop/">avodart australia</a>

[url=http://bestviagra150mgtab.monster/]where to get sildenafil[/url]

<a href="http://viagracostonline.quest/">can i buy sildenafil citrate</a>

I'm gone to say to my little brother, that he should <br>
<br>

also go to see this website on regular basis to obtain updated from hottest news update.<br>
<br>

<br>
<br>

<br>
<br>

Have a look at my web site - in info ( http://tinyurl.com - <br>
<br>

http://tinyurl.com/2h5za35k )

<a href="https://buysildenafil.store/">viagra soft gel capsules</a> <a href="https://estrace.shop/">estrace cream uk</a>

Pages